Le-p (2)
INTERVJU Aleksandar Vujović: Mladi su najčešće žrtve političke manipulacije!

Svet u kome živimo pun je iskušenja i zabluda. Čini se, da je internet u današnjem svetu središte ovih pakosti.

Ono što dodatno potkrepljuje već otrovanu mrežu, su svakako mediji kojima je bitniji broj klikova nego tačnost prenete informacije.

Kao kontrateža tim „lošim“ silama medija danas u Srbiji stoji portal Novi Standard.

Priznajemo sa ponosom da su Leskovačke priče nastale po uzoru na Novi Standard, sa željom da se novinarstvo vrati korenima tačnosti, preciznosti i duboke analize. Naravno na našem poratlu fokus je na Leskovcu i na jugu Srbije. Zbog toga nam je izuzetna čast da je za naš sajt govorio urednik Novog standarda, gospodin Aleksandar Vujović.

Novi standard" jedan je od vodećih geopolitičkih i uopšte društvenih portala. Znamo da on postoji još od 2009. godine i javio se kao nešto novo na medijskom nebu Srbije. Koliko je bilo teško "ući u cipele" cenjenih novinara, osnivača portala, kao što je bio Željko Cvijanović?

Željko Cvijanović je bio i ostao nezamenjiv kao urednik Novog Standarda, a za mene lično i kao prijatelj.

U tom smislu nisam se trudio da hodam u njegovim cipelama, već da sajtu i brendu Novog Standarda podarim neki lični urednički pečat, u meri u kojoj je to moguće.

Na čitaocima i gledaocima je da procene da li sam uspeo u tome.

Nije bila retka pojava kroz istoriju naših medija da slični portali odu stranputicom komercijalizacije i polovičnih informacija. Koliko je teško da se održi kriterijum za izbacivanje tekstova, pošto znamo da živimo u digitalnom vremenu brzih i neproverenih vesti?

Izuzetno je teško to uraditi, pogotovo za portale koji imaju ograničen broj zaposlenih.

Živimo u eri brzih informacija, pa je prirodno da mediji koji imaju veći broj zaposlenih mogu brže da odreaguju kad je u pitanju plasiranje i distribuiranje vesti.

S tim u vezi, naš portal je od januara 2023. godine postao mesto gde se isključivo mogu čitati analitički tekstovi i eseji, bilo autorski, pisani za naš sajt, bilo tekstovi koje preuzimamo sa drugih sajtova.

I sami ste još uvek jako mladi i znate sigurno kakva je situacija sa političkim asptinentima u našoj zemlji. Kako mislite da možemo povećati interesovanje mladih za ključna pitanja našeg društva?

Mislim da je to jedan širi trend, moglo bi se reći čak i globalni. Prirodno je da su mladi manje zainteresovani za politiku od građana srednje i starije generacije.

Upravo zbog toga su mladi i najčešće žrtve političke manipulacije, jer je najlakše manipulisati nekim ko nema čvrsta uverenja niti je dovoljno informisan o politici uopšte.

Kod nas još uvek postoji zabluda da je lakše manipulisati starijim ljudima jer oni više koriste tradicionalna sredstva informisanja, poput televizije.

Odavno živimo u svetu u kome je internet primarni resurs za informacione manipulacije. S tim u vezi, mislim da bi pod hitno u osnovne i srednje škole, trebalo uvesti predmet čiji bi naziv mogao bitidigitalna pismenostilidigitalna higijena”.

Mladi moraju znati da na internetu postoji ogroman broj nedobronamernih ljudi, neretko angažovanih i od strane spoljnih  struktura i organizacija, čiji je cilj da utiču na njihovu političku i ideološku svest.

 Pored portala, veliki uspeh ostvario je i Vaš Jutjub kanal. Da li je teško održati visok kvalitet paralelno portala i kanala? Koliko traje priprema za intervjue na Jutjubu, s obzirom da oni umeju da traju i po dva sata, a ipak razgovarate sa vodećim srpskim intelektualcima?

Kanal je već duže od pola godine pod režimom suptilnih cenzorskih mera. Naše sadržaje je izuzetno teško pronaći na Jutjubu čak i kada ukucate ime i prezime gosta, a emisije se na početnoj strani prikazuju gotovo isključivo ljudima koji su već pretplaćeni na kanal, pa nam je stoga i ograničen rast novih pretplatnika.

Nismo jedini Jutjub kanal u Srbiji niti u svetu koji je pod ovakvim režimom cenzure, ali fer je da Vaši čitaoci to znaju.

Nije mi teško da paralelno uređujem sajt i vodim YT kanal jer snimam jednu emisiju nedeljno, što mi ostavlja dovoljno vremena da se organizujem.

Štaviše, uređivanje sajta mi pomaže u vođenju Jutjub kanala, jer tako ostajem u toku sa aktuelnostima iz međunarodne poltike, o kojima najčešće i razgovaram sa gostima.

Što se tiče pripreme, nemam specijalnu pripremu za emisiju, osim sa gostima koji predstavljaju knjige. U tom slučaju najčešće pročitam knjigu pre samog intervjua.

 Kakvi su planovi Vas lično i Novog standarda za budućnost? Da li ste razmišljali o eventualnom političkom angažovanju u bližoj budućnosti jer ipak imate veliki uticaj na bitne političke teme?

Ako me pitate lično, ne razmatram politički angažman.

A što se tiče planova za sajt, nameravamo da početkom 2024. godine pokrenemo jednu vrstu takozvanogpopkasta”, odnosno emisije u kojoj bi nekoliko voditelja komentarisalo teme iz sveta popularne kulture.

I za kraj, da li ste do sada bili u Leskovcu? Ako jeste, kako Vam se sviđa naš grad? Poziv Vam uvek stoji otvorenim i nadamo se da ćemo Vas uskoro ugostiti u gradu na Veternici.

Našalost, nikada nisam bio u Leskovcu, ali rado ću se odazvati pozivu i doći u Vaš grad.

Svi Leskovčani koje poznajem su ljudi koji se ističu specifičnom vrstom poštenja, skromnosti i marljivosti, tako da ima unapred formirano pozitivno mišljenje o Vašem gradu. Siguran sam da će ostati takvo i nakon posete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *