Le-p (2)
Jelena Karleuša u Leskovcu-ko smo mi u stvari?

Ukoliko ste u samom naslovu zaključili da će ovaj tekst biti još jedan u nizu koji će kritikovati nastup pevačice na Roštiljijadi 2022, naravno prevarili ste se. Nećemo ni opravdavati gostovanje na ovom događaju već ćemo pokušati da pređemo i shvatimo koje je to duhove i koje je to suštinske probleme u našem društvu ova vest ogolila.

Gostovanje Jelene Karleuše diglo je ceo Leskovac na noge. Videli smo razne komentare, uglavnom pogrdne. Videli smo razne tipove ljudi, od onih koji štite decu od kiča i šunda ( jer deca im slušaju Mocarta, a ne Devita, zar ne?), do onih koji skupljaju potpise i novac samo da Karleuša ne zapeva u gradu na Veternici. Kao prvo shvatili smo davno da je muzika stvar ukusa, jednostavno niko ne brani Leskovčanima da to veče ostanu kod kuće u znak protesta. I pored toga ova borba bi bila jasna da u Leskovcu nisu pevale Maja Berović, Milica Pavlović,… čija je muzika poput Karleušine estetski i umetnički ravna nuli. Da su Leskovčani ovako žustro podržali izgradnju koncertne dvorane, da su redovni u pozorištu i da prate koncerte Amoroza i Vlade Miloševića imali bi puno pravo na proterivanje kiča i šunda iz svog grada.

Ovo, ipak, nije glavni problem koji nam je razdanila estradna zvezda. Mnogo veći problem, problem identiteta i etike pokazao se kod nas u ovih par dana.

Devedeset i više posto Leskovčana se izjašnjava kao pravoslavni Srbi. Svim tim pravoslavnim Srbima koji umeju da odu u šumu i da se napiju za Badnji dan, koji peku prase za Božić, jer to je običaj, koji se sete Kosova i Metohije samo u polunajedenom i polupijanom stanju uz patriotske pesme na slavama, ne smeta što se parada pijanstva i mesnatih proizvoda uz zvuke pesama koji govore o seksu, drogi, preljubama i alkoholu, održava usred dana suzdržavanja od greha, jela i pića, u jeku posta. Neki će na čitavo ovo izlaganje reći da je post izbor, kao i vrsta muzike koju slušamo. I u pravu su, ali onda gospodo na sledećem popisu treba sve nas da bude sramota ako se izjasnimo kao pravoslavni hrišćani. Neka se uvede nova kategorija, na primer običajni Srbin, koji će slaviti praznike bez žrtve i bez znanja o simbolici istih.

Na ovom portalu često smo pisali o velikim ličnostima ovog grada, neretko i o štetnosti komunizma na naš mentalitet. Komunizam je odavno prošao i ne može više da bude opravdanje za sve naše probleme, slavni preci i njihova dela su tu, stoje, nema ko da ih čita, a već je vreme. Vreme je da se ova generacije probudi iz sna, vreme je da se svi zajedno trgnemo, kako bi mi kao Srbi uopšte mogli da dočekamo sledeći vek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *