Le-p (2)
Dr Nebojša Veljković: PRIČA O DRUŠTVENOM ANGAŽOVANJU ROCK’N’ROLL MUZIKE

Za sedamdeset godina svog postojanja, kako je predstavljeno u ovom serijalu, rock muzika je prošla na više načina u muzičkom smislu kroz mnogostruka istraživanja i izražavanja, ali je tematski što se tiče ukazivanja na ekološke probleme ostala dosledna svom načinu izražavanja. Tematski jasna, komunikacijom usmerena i porukom kritična. Više od toga ne možemo da očekujemo, jer je rock muzika bila i ostala samo umetnička manifestacija kulture. 

PRIRODA VAM KAŽE DA NEŠTO NIJE U REDU (4)

Planetarni ekološki zamajac pokrenut je 22. aprila 1970. godine prvim obeležavanjem Dana planete Zemlje (Earth Day). Od tada se na ovaj dan kroz različite vidove aktivnosti obeležava zaštita životne sredine koju globalno koordinira Mreža dana planete Zemlje (Earth Day Network) u 192 države, uključujući i Srbiju. Ovogodišnji slogan je Planeta protiv plastike (Planet vs. Plastics) da bi se naglasila posvećenost smanjenju proizvodnje svih vidova plastike za 60% do 2040. godine. Koliko je ovo značajno govori podatak da se u svetu godišnje proizvede 460 miliona tona plastike, a predvuđa se udvostručenje za deset godina jer trendovi proizvodnje i upotrebe ne pokazuju smanjenje.

U prvoj godini obeležavanja Dana planete Zemlje, kalifornijska grupa Spirit u numeri Nature's Way (1970) ukazala je da nešto nije u redu jer smo izneverili prirodu:

Priroda vam kaže da nešto nije u redu  
Priroda vam to govori u pesmi
Nešto nije u redu, nešto nije u redu, nešto nije u redu.

Iste godine pred kraj novembra engleska grupa The Kings objavljuje konceptualni album Lola Versus Powerman and the Moneygoround - Part One sa pesmama satiričnog sadržaja, među kojima se izdvaja Primat (Apeman) koja nas podseća na čovekovo arhaično poreklo.

Tekst pesme Primat govori kako smo stvorili gradove i tutnjavu motornog saobraćaja i da ćemo se jedino osećati opušteno ako se budemo “ljuljali gore-dole u stablima kokosa”. Ovi stihovi dovode u pitanje domete evolucije i naš put do savremenog čoveka:

Više se ne osećam sigurno u ovom svetu
Ne želim da umrem u nuklearnom ratu
Hoću da otplovim do daleke obale i budem primat
Ja sam primat, ja sam primat, primat, o ja sam primat.

Naredne 1971. godine, u novoj rock dekadi eksperimentisanja, nalazima sjajan primer muzičkog spoja rock i jazz muzike sa ekološkim aktivizmom povodom obeležavanja Dana planete Zemlje. Grupa Chicago na dvostrukom albumu Chicago III u numeri Mother objavljuje svojevrsnu čitulju našoj planeti majci:

Naša majka je silovana 
I ostavljena da sramotno umre.

Iste godine, jedan od očeva rock'n'roll muzike, Bo Didli objavljuje singl Zagađenje (Pollution) koji je preuzet sa albuma Another Dimension. Fotografija za singl ploču koja prikazuje upotrebljene i odbačene konzerve sa farbama dovoljno govori o poruci koju šalju stihovi:

Uskoro ćemo svi umreti
Neki od vas ljudi nerazumeju ništa o bacanju smeća na ulicu i upotrebu limenki
Zagađenje, zagađenje!

Zanimljivost ove numere je da se Bo Didli u vreme snimanja preselio u malo mesto u Novom Meksiku i te okolnosti prokomentarisao rečima da se radovao selidbi iz Čikaga u kome je odrastao, jer će otići negde gde može uživati u „prelepim pejzažima“.

Američka kantautorka Džoun Bajz zaslužuje da se ovde spomene iz dva razloga. Prvi, da je jedna od učesnica festivala u Vudstoku, i drugi, zbog svog društvenog angažovanja u marševima sa Martinom Luterom Kingom protiv rasne segregacije i hapšenja zbog protesta protiv rata u Vijetnamu. Džoun Bajz je 1971. godine objavila singl na čijoj A strani je bila numera Radujte se Suncu (Rejoice In The Sun), a na B strani Tiho trčanje (Silent Running). O razlozima radovanju Suncu govore ovi sumorni stihovi:

Polja sa decom koja razuzdano trče na suncu
(...)
Reci im da će sve što vole umreti.

Tiho trčanje (Silent Running) je bio kultni triler - naučnofantastični film iz 1972. godine sa ekološkom tematikom o vremenu iz budućnosti kada je biljni svet na Zemlji izumro. Dve numere sa pomenutog singla Džoun Bajz su već bile objavljene i onda uvrštene u muzički deo upotpunjujući sumornost flimske poruke.

Nastaviće se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *