Le-p (2)
UTISCI SA PROMOCIJE

U četvrtak 04.04. je naše udruženje imalo čast da ugosti eminentne stručnjake u LKC-u.

O knjizi „Pristajem na sve – istorija muzičke grupe Južni vetar“, govorio je sam autor knjige dr Miša Đurković, ali i dr Stevan Gajić i Ognjen Lopušina kao naučnici koji su dali veliki doprinos u izradi zbornika. Pored njih prisutnim građanima obratio se i Vuk Conić ispred našeg udruženja.

Zaista, ovo je bila jedinstvena prilika da nešto ovog tipa bude promovisano u našem gradu, a sam značaj za Južni vetar ima neprikosnoveni Mile Bas koji je rođeni Leskovčanin.

Ovom prilikom zahvaljujemo se još jednom Leskovačkom kulturnom centru koji je omogućio da se promocija održi. Moramo napomenuti da nam je veliko zadovoljstvo što smo imali priliku da pre same promocije provedemo goste kroz naš grad i prikažemo ga u najboljem svetlu. Po rečima naših gostiju, grad je na njih ostavio izvanredne utiske.

Uvodnu reč na promociji imao je potpredsednik našeg udruženja koji se zahvalio prisutnima, a pre svega govnornicima na ovoj tribini.

Okupio se poprilično veliki broj naših sugrađana, više od trideset ljudi je prisustvovalo samoj promociji.

Dr Miša Đurković je zatim preuzeo glavnu reč u vođenju razgovora. U razgovor su se uključili i drugi eminentni Leskovčani kao što je Milorad Cvetković, tekstopisac brojnih narodnih hitova. Bilo je, naravno, i neistomišljenika u pubilici, ali njihovo neslaganje sa stavovima autora dodatno je obagatilo raspravu i razgovor, i omogućilo je da čitava dva sata prođu uzbudljivo i neprimetno.

Dr Stevan Gajić dao je odličnu opservaciju o kompleksima niže i više vrednosti u odnosu na muziku koju slušamo, a Ognjen Lopušina je sjajno govorio o estetskim vrednostima Južnog vetra.

Dr Miša Đurković i Vuk Conić govorili su o zanemarivanju ovog muzičkog pokreta danas, ali i o opuštanju stega kod mlađih generacija.

Pokrenula se tema i oko eventualne izgradnje Muzeja narodne muzike.

Zaista, nije moguće obraditi na verodostojan način čitavu tribinu. Zato, ovaj tekst služi kao određena vrsta uvertire, odnosno pozivnice da odgledate snimke sa tribine na našem Jutjub kanalu. Snimci će biti dostupni u toku ove nedelje, a mi ćemo vas, poštovani čitaoci, obavestiti o svim detaljima na našim društvenim mrežama.

Još želimo da iskoristimo priliku da svim pripadnicima Romske nacionalne manjine čestitamo Svetski dan Roma, uz informaciju da smo imali tu čast da ugostimo na promociji legendarnog Mustafu Šabanovića. Gospodin Šabanović se obratio prisutnima i govorio je o počecima svoje karijere. I njegovo obraćanje naći će se u narednih 48 sati na našem Jutjub kanalu. Do tada, pratite i čitajte Leskovačke priče!

Slike preuzete sa stranice: Leskovački kulturni centar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *