Le-p (2)
CRKVA SVETOG NIKOLE U BOJNIKU

Iako se ovaj projekat uglavnom bavi promocijom duhovnosti u seoskim, već pomalo napuštenim, sredinama, ovaj tekst u okviru projekta donosi nam priču iz centra zbivanja našeg ovogodišnjeg rada i zajedničkog imenioca svih već opisanih sela i crkava.

Opština Bojnik sa nešto više od desetak hiljada stanovnika, prema poslednjem popisu, predstavlja ne toliko veliku, ali ipak značajnu administrativnu celinu juga Srbije. Blizina prirodnih lepota, put preko Radana, veliki broj turističkih atrakcija, su dobri preduslovi za povratak i opstanak mladih ljudi u ovom simpatičnom mestu.

Vezivno tkivo svakog opstanka jeste crkva kao saborno mesto. Bojničani su sebi izgradili velelepnu novu crkvu, u kojoj po ocenama meštana zaista ima veliki broj ljudi, kako tokom liturgija nedeljom, tako i prilikom ostalih većih praznika.

      Na dvadesetak kilometara od Leskovca, sa uglavnom prizemnim kućama, ovo mesto odiše mirom i spokojem. Čini se, da je dovoljno blizu velikih gradskih centara poput Niša i Leskovca, a dovoljno daleko da se zakloni od nepotrebne gradske gužve i buke.

Zelenilo se nalazi gotovo na svakom koraku, a centralno mesto okupljana predstavlja trg sa fontanom. Ono što krasi ovu opštinu i što se svakako izdvaja od ovog spokojnog pejzaža, jeste sporstka hala koja, slobodno možemo reći, spada u jednu od najmodernijih u Srbiji.

Uz solidan broj kafića, čak i nekoliko malih klubova jasno je da Bojnik ima sve što je potrebno za život kako mladih, tako i starijih.

Kao biser celog mesta izdavaja se crkva posvećena svecu koji je najčešće proslavljan kao krsna slava u našem narodu – svetom Nikoli. Sam ulaz u crkvu popločan je sivkastim i crvenkastim pločicama i staza vodi pravo na velika, masivna, drvena vrata.

Kada se priđe ovom zdanju, zaista se uočava arhitektonsko umeće i trud majstora. Crkva je građena u nekoj mešavini moravskog i srpsko-vizantijskog stila gradnje, gde dominira jedna kupola, a čitava crkva je u beličastoj nijansi.

Pri ulasku, naravno opija miris tamjana i odmah vas zapljuskuju snopovi svetlosti, jer je unutrašnjost zbog velikog broja prozora odlično osvetljena.

Na sredini broda crkve nalazi se velelepni luster, koji dodatno doprinosi dominantnosti osvetljenja unutrašnjosti.

Zidovi nisu oslikani freskama, ali unutrašnjost krasi maestralno naslikan ikonostast, sa carskim dverima iznad kojih se nalazi ikona posvećena svetoj Trojici i zlatni krst.

Na poseban ponos svim bojničanima biće zvonik, koji skoro da je gotov. Biće to najviša građevina u celom Bojniku, visine skoro dvadeset metara, a na nekih dvanaest metara od zemlje, nalaziće se terasa i vidikovac sa koje će se pružati prelep pogled na Bojnik i okolinu.

Izgradnja ovog zvonika svakako predstavlja još jedno bitno mesto u već sasvim primamljivim ponudama turistima da posete Bojnik.

U promociju treba krenuti od Leskovčana i stanovnika Jablaničkog okruga, koje mahom put nije nanosio u bojnički kraj.

     Nadamo se da smo vam, poštovani čitaoci, makar malo preneli pejzaž ovog divnog mesta i da ćete u nekim neobaveznim danima posetiti Bojnik i njihovu divnu crkvu sa zvonikom.

Ovaj tekst je napisan u okviru projekta „Duhovna vertikala opštine Bojnik“, koji naše udruženje realizuje u saradnji sa opštinom Bojnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *